Workshop- bild.
Kategori: Allmänt
Under denna utbildning har vi fått ta del av flera workshops under kategorin estetik. Vi har berört ämnen som bild, textil, musik samt drama, vi har även varit på navet och fått . Något jag funnit extremt roligt då jag inte bara fått tips o trix inför min kommande arbetsroll men även så har jag fått chansen att utveckla mig själv som individ. Jag tänkte gå in på några av dessa ämnen i bloggen & förklara hur workshopsen har sett ut. Först tänkte jag börja med att prata om bild.
Den första workshopen vi hade fick handlade mycket om materialkännedom, att lära känna alla de material som finns i bildsalen men även för sig själv hur man kan lägga upp det på förskolan, tänker mig inför varje termin att barnen får se materialet men även få använda det utan mallar och liksom gå lös med det som finns. Precis som vi fick göra just denna gång. I Läroplanen för förskolan (Lpfö 98 rev 2010 s7) står det att skapa och kommunicera med hjälp av olika utrycksformer såsom bild, sång och musik, drama, rytmik, dans och rörelse liksom med hjälp av tal- och skriftspråk utgör både innehåll och metod i förskolans strävan att främja barnsutveckling och lärande.
Under workshopen fick vi välja en bild och där ifrån ta ut en lite lite bit och förstora den sedan göra bilden hur vi ville men vi skulle fortfarande gestalta bilden. Detta blev mitt arbete, att få göra som jag ville var väldigt roligt.

På den andra workshopen fick vi arbeta mycket med att tillverka eget papper samt göra eget paper maiche och vi fick även tillgång till att arbeta mycket med lera.
Jag kom in i bild salen och såg allt material på bordet men såg även att vi skulle få göra papper, till min skräckförtjusning, ni måste förstå att när jag gick i skolan så var jag den som aldrig satt still och jag lyckades aldrig med något pyssel, någonsin. Jag hade inte den konsten alls, så när jag kom in i bildsalen med flera år på nacken sen jag gick i skolan så ville jag verkligen lyckas med att göra papper, vilket jag gjorde och jag tyckte det var extremt roligt! Något som jag som pedagog kan komma att uppmärksamma är dessa barn, som är som jag var i mina tidiga år, att även om barnet inte kan göra eget papper så kanske barnet är motoriskt duktigt oc då istället kan klippa papper som kan slängas ner i massan. Det blev samtal kring denna process, vi dikuterade massan på det som skulle bli papper, massan bestod av vatten och utklippta pappersbitar/tidningsremsor som blandades med en mixer för att det skulle bli en jämn massa. Att vi även stimulerar våra sinnen i dessa två WS tycker jag är viktigt, vi får känna, lukta, smaka och se på olika material men även hur materialen fungerar tillsammans.


Under samma tillfälle så fick vi även bekanta oss med olika typer av lera och vad man kan göra med det, vi fick första börja med att kliva på tre olika typer av lera och jämföra deras egenskaper sedan fick vi skapa med den leran, vi delades upp i grupper då vi först skulle lyssna på Mats (våran lärare för denna workshop) då han kunde säga att vi skulle göra stora klot eller långa maskliknande figurer, sen när vi alla gjort det så skulle vi byggs ihop allas figurer till något som skulle hålla och stå stadigt.


Källor;
- Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket Tillgänglig på Internet: http://www.skolverket.se/publikationer?id=2442