en pedagogs reflektioner

Rebecca Kjellgren

Musik-workshop.

Kategori: Allmänt

Musik, själv så ÄLSKAR jag musik att lyssna på, att fuldansa till. Men att sjunga och spela är inte min grej eller iallafall inget jag någonsin är bekväm i. Det är fruktanvärt. Trodde jag, tills jag fick ha bra workshops tillsamans med Karin, jag utvecklades. Tycker jag. 
Jag fick lära mig vad en not är och alla olika beståndsdelarna i en not, alltså fjärdedelsnot, halvnot osv fick även veta hur de låter men även hur vi kan förklara det för barnen, gånot-springnot-klivnot osv. Vi samtalde även om att det ej ska finnas något tvång hos vakrne barnen eller pedagogerna, vi som pedagoger ska se detta som ett lustfyllt och lärorikt moment på förskolan, att sjunga och utvecklas tillsamans med barnen. Karin pratade också mycket om att vi ska även inte fokusera på vår egen sångprestaion utan att vi gör sångstunderna så roliga och lustfyllda som bara vi kan, även om vi själva ej är så bekväma i sången. Ehrling (2012 s142) lyfter fokus på en pedagog på en förskola som snart ska få en musikprofil och hennes obekvämhet, och hur hon handskas med det. Genom att pedagoger får växa in i rollen, genom att hon får ta den tid det tar så lyckas hon med att skapa sig en bekvämlighet under sångstunderna. Men att vi fortfarande fokuserar på att barnen lär sig att kanske klappa en puls och veta vad en refärng/vers är. 
När vi började våran WS med Karin så skulle vi måla något till musik som personifirerade oss som indivivder 
 
Jag ansåg att detta var extremt lärorikt på alla vis och det var kul att få nya tips & trix av Karin som går att andvända sig av när man sedan blir verksam som tex att inte förklara allt i förvägen utan att starta aktiviteten och sedan förklara under tiden för att inte tappa barnens fokus eller förstöra deras nyfikenhet. 
I läroplanen för förskolan (Lpfö98 rev 2010 s11) står et att förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin skapande förmåg och sin förmåga att förmedla upplevelser, tankar och erfarenheter i många utrrycksformer som lek, bild, rörelse, sång och musik, dans och drama. 
 
Referenser; 
  • Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket Tillgänglig på Internet: http://www.skolverket.se/publikationer?id=2442
  • Söderman, Johan & Riddersporre, Bim (red.) (2012). Musikvetenskap för förskolan. 1. utg. Stockholm: Natur & kultur
Kommentera inlägget här: