en pedagogs reflektioner

Rebecca Kjellgren

Didaktiskt material

Kategori: Allmänt

Under denna termin, skulle vi göra ett didaktiskt material att ta med oss ut på VFU men jag tänkte ett snäpp till, då jag ville göra ett material som går att ta med mig ut när jag har fått examen och ett material som går att utveckla och ändra på så ofta som det krävs, så jag valde att göra en sångpåse som även kan fungera som en språkpåse. sedan ville jag göra något som även går att koppla till någon eller flera delar från kursens innehåll samt att jag själv ansåg att detta var ett didaktiskt material, genom att själv reflektera över de didaktiska frågorna som Lena Lyckeståhl introducerade för oss under workshopen med henne den 28/1-2015.
Påsen användes på så sätt att barnen fick komma fram en och en genom en dragning utifrån deras namn tex och då fick dem stoppa ner handen i påsen, få upp en figur/symbol som det sedan går att sjunga utifrån. Jag valde att ej ta över utan rådfråga barnen om vilken låt de ville sjunga om de tillexempel hade en bil i handen.
 
                                                    
 Här kommer ett utdrag från min didaktiska redovidnig då jag ansåg att detta var något jag tyckte behövdes i detta inlägg. 

Vad? – Jag har valt att göra en sångpåse som ska användas vid sångstuder tillsamans med barnen. 

Varför? – Jag själv anser att sång och rim är ett bra sätt att utveckla och reflektera kring sitt eget språk, precis som Svensson (2011 s17-18) själv säger. Genom att fokusera kring språklig medvetenhet kommer man se på barnen att dem själva reflekterar och kommunicerar över sitt egna språk.

Vem? – Jag valde att göra en sångpåse då min VFU arbetar mycket med språk vid vardagliga samlingar men även vid vardagssituationer så som matsituationer samt utelek. Jag ville göra något som barnen inspireras av och som barnen skapar en relativt stor nyfikenhet kring, men jag ville även göra ett material som aldrig blir färdigt och som slutas användas, därför blev det en sångpåse då den är utvecklingsbar. 

Med vem? – Tillsammans med resterande barngrupp i samtal och närvaro av en pedagog, anser jag. Men jag tycker att barnen ska lära sig tillsammans med varandra och att barnen ska lära varandra också. Vygotskij anser att en människa alltid är i utvecklingszon samt att kreativiteten och skapandet spelar roll i kunskapsutvecklingen Körling (2012 s9). Att barnen får utvecklas tillsamans med varandra men även lära varandra anser Vygotskij vara viktigt. 

Utvärdering av mitt didaktiska material; jag tyckte själv det gick väldigt bra, då jag valde en mer passiv ledarroll då jag anser att i ett sånt här tillfälle ska barnen få tid på sig att tänka själva. Så låtarna som vi skulle sjunga blivit valda och sångerna vi sjöng kunde alla barnen så jag ansåg att det blev rättvisa men samtidigt så blev det en  bra aktivitet.

Utveckling av mitt didaktiska material; Jag vill även utveckla detta material via språk, då jag skulle vilja fokusera på de språk som är representerade på förskolan för att stärka individen. Men sångpåsen går även att utveckla då det går att byta ut sånger men även göra den aktuell för högtider som jul och påsk.
 
 
Referenser;
  • Körling, Anne-Marie (2012). Nu ler Vygotskij: eleverna, undervisningen och Lgr 11. 1. uppl. Stockholm: Liber
  • Svensson, Ann-Katrin (2005). Språkglädje: språklekar i förskola och skola. 2., [rev.] uppl. Lund: Studentlitteratur
Kommentera inlägget här: