Studiebesök.
Kategori: Allmänt
Under varje termin sen termin två har vi mentorsträffar, med en mentor och ca sex till sju studenter, det har för min egen del varit både positivt och negativt.
Vi har haft en handledare som bytte jobb nu 2015 och därmed fick vi en ny, med henne valde vi att slå ihop två träffar och gå på ett studiebesök.
Vi hamnade på Lekterapin på SÄS (Södra Älvsborgs Sjukhus), jag är själv bekant med lekterapin och även min bror, för 2005 drabbades jag av diabetes och var inlagd på sjukhus i flera veckor. Då vet jag att min bror spenderade mycket tid på lekterapin, detta var i Göteborg som har en mycket större lekterapi men upplägget är detsamma, att du ska kunna släppa sjukdomen vid dörren. Komma in i ett rum/lokal som har en skylt på dörren med texten "behandlingsfri-zon" över ett trafikmärke.

Jag vet själv vilken frihet jag kände på lekterapin, att kunna få vara fri, från sprutor och stick. På lekteraping i Göteborg finns det flera olika rum för att stimulera varje individ och för att välkomna alla barn. Det finns lekrum för de minsta barnen, rum där dem kan leka vattenlekar men även vanliga rollekar då det finns utklädningskläder, för tonåringarna som finns på sjukhuset så har dem tillgång till studios där du kan sjunga eller bara spela (in) musik. Sen vet jag att det finns ett rum som kallas "sinnernas rum" efter att jag var där på studiebesök på gymnasiet, i detta rum är syftet att du ska få vila och bara vara med dig själv en stund, sova, eller bara vila upp dig inför en vecka som kommer.
Men något som förekommer både på SÄS och i Göteborg är ett doktorsrum, där barnen själva får leka doktorer och ha dockor eller nallebjörnar som de själva kan prova att sticka på, när vi var på lekterapin på SÄS så berättade kvinnan som arbetade där att flera av barnen vill vara i doktorsrummet för att förbereda sig inför
kommande operation.
Lekterapin är i mina ögon något som måste finnas, som en läkande process för barn och deras syskon. I en pdf som finns att ta del av digitalt så står det såhär "På lekterapin får barnen och ungdomarna hjälp med att bearbeta sjukvårdsupplevelser, men också genom lek förbereda sig inför vissa undersökningar och behandlingar. Lekterapi är en del av behandlingen i vården. Att komma till lekterapin innebär att barnet och ungdomen får en positiv upplevelse av sjukhusbesöket".
På lekterapin hade de även ett sammarbeta med diverse myndigheter men även med barncancer-fonden, som har något de kallar supersnöre, ett snöre för cancerbarn som smalar sina "erfaenheter" på. Om de tillexempel genomfört en strålning eller liknande så fick de en berlock för detta.


Referenser;
http://www.vgregion.se/upload/S%C3%84S/Barn-%20och%20ungdomsklinik/Lekterapi/1649%20-%20V%C3%A4lkommen%20till%20lekterapin.pdf